Kisseriet

Vi har verkligen problem med Lill och kisseriet. Han slutade med blöjor på dagen när han var 2½, då gick det ganska bra och han tyckte att det var roligt att gå på pottan. Han vet hur man gör när man kissar och han kan hålla sig. Men han gör det inte.

Igår hade jag fyra!!! par nedkissade byxor med mig hem från dagis, och när vi kom hem hade han kissat på sig igen.

Det går i perioder. Ibland klarar han sig med någon olycka per dag och ibland som just nu kissar han på sig hur mycket som helst.

Jag har förstås frågat honom vad han tycker att vi ska göra och då brukar han föreslå att vi ska säga till honom när det är dags att kissa. Men när vi gör det blir det alltid stort bråk. Han VILL inte kissa just nu. Sekunden efter kissar han på sig. Att prata om att det är dags att gå och kissa sätter igång någon reflex och det kommer i byxorna. Trots bråken fortsätter vi att säga till honom minst en gång i timmen, men det räcker ändå inte, han kissar på sig ändå.

Tvättmaskinen går varm hemma hos oss, och det är ok, men jag skulle ändå vilja hjälpa Lill på något sätt. Har jag någon klok läsaare med tips?

Annonser

6 svar to “Kisseriet”

 1. Kristina Says:

  Kan det vara en idé att ha en timer som ni sätter tillsammans, du och Lill, som ringer med jämna mellanrum? Då blir det inte ni som säger till honom, utan han själv som får mer kontroll över det.

 2. Helga Says:

  Hm. Jobbigt. Jag har inga tips utöver det inte helt oväntade att prata med BVC alt söka läkare. Det kan ju faktiskt vara något fysiskt som gör att han har svårt att hålla sig, utred det så att ni är säkra.

  Kan berätta att Q, snart fem år, som slutade med blöjor strax före tre års ålder, det gick på mindre än en månad, är lååångt ifrån att sluta med nattblöja. Blöjan är helt nedkissad varje morgon, och ganska ofta är sängen det också. Det där med kisseri är uppenbarligen rätt komplicerat!

 3. Ida Says:

  En motfråga? Hur funkar bajsandet?

  Min son, som blir 5 om 2 månader, har också varit skitstrulig med kiss och bajsandet. Han började som dryg 2 åring att säga att han minsann inte skulle ha blöja utan kalsonger som pappa. Det är ju en fin ansats men han hade absolut inga ideer om att kissa i pottan eller toan. Tror jag bytte 15 kalsonger första dagarna. Efter några dagar så lyckades jag iaf få honom att kissa på kommando i duschen och så fortsatte vi knappt ett år. På dagis fick han ha blöja men hemma så kissade han i duschen när jag sa åt honom.

  Sommaren han fyllt 3 så blev han sågott som helst torr hemma. Började kissa på toan och även säga till när han behövde gå. På dagis funkade det inte alls och vi hade mellan 1 och 4 kisspåsar varje dag hem hela året han var 3. Han bajsade hela den här tiden i blöja och sa till när han ville gå.

  Det som hela tiden varit genomgående är att han inte har tid att kissa när han har roligt. Han är dessutom fantastiskt obrydd om att vara blöt om snoppen och jag vet inte hur många ggr jag kommit till dagis och frågat ”Hej gubben, behöver du kissa” och svaret blir ”Nej mamma, jag har redan kissat i byxorna”. Då har han alltså släppt ut bara lite för att ingen ska komma på honom och tvinga honom att avbryta leken och gå på toa.

  Nu i år, när han är 4 så har det där ändrat lite karaktär. Han väntar ff till sista minuten men nu har det väldigt tydligt hängt ihop med hur bajsnödig han är. Han har börjat bajsa på toa och det har han verkligen, verkligen aldrig haft tid med plus att han inte velat bajsa på dagis så han har väntat och hållt i det längsta. De dagar han varit bajsnödig har han haft 4 kissbrallor i år också för då har han blivit fisnödig och när han är både kissnödig och behöver prutta då kan han inte släppa ut fisen och knipa kisset utan då kommer båda. Nu, precis nu för bara några veckor sen börjar han äntligen ta sig tid att bajsa när han är nödig och kisset funkar otroligt mycket bättre. Senast idag var iofs kalsongerna blöta för det var för roligt att leka ute men nu börjar det höra till ovanligheterna.

  Dagis har i omgångar funderat på om han haft UVI men eftersom han ofta funkat rätt ok hemma men kissat på sig på dagis och hos kompisar när han lekt så har jag inte undersökt något. Han har bara inte varit brydd om att kissa ner sig, att kissa ner sig har alltid varit mer tilltalande än att avbryta en lek och gå på toa i hans värld.

  Nattkissandet, om det är relevant, funkar inte alls här. Har provat i omgångar för att han vill det men ofta har han kissat ner sig redan kl 22-23 när jag tänkt ta upp honom för att kissa en extra gång. Sen kommer det utöver det en gång till under natten (men då har han fått blöja). Han vaknar heller inte av att han kissar ner sig utan kan sova hur gott som helst och hur länge som helst blöt.

 4. Anna-Bell Says:

  Med vissa barn tar det tid och går lite upp och ner, det där rmed kisseriet. Jag skulle föreslå att ni lägger en massa roliga böcker vid pottan/toan och att ni tar med honom för en lässtund när ni ser teckan på att han måste kissa. Kanske att det kan funka?

 5. uniflora Says:

  Vi har ju iofs bara en treåring (snart) men han har inte heller tid med toaletten. Vi har försökt rätt länge och när vi sagt till med en timmes mellanrum har det funkat, men som för er – han vill inte kissa och det blir bråk eller iaf gnäll. Nu har vi gett upp. Han är inte redo.

  Har dock vänner som faktiskt mutat sina barn till torrhet. En guldstjärna för varje natt de klarade torra och vid tio(?!) stjärnor fick de en pryl de önskat sig. Kan säkert funka dagtid också.

  Lycka till!

 6. Gunilla Says:

  Min pojke som är några månader äldre än Lill, har i perioder varit precis likadan. Precis som er har vi då försökt hitta olika lösningar på hur vi ska minska ”olyckorna”, bl.a genom att ta honom på toa med jämna intervaller under dagen. Problemet som vi har upplevt med det är att det blir en väldigt stressig tillvaro, både för oss och för sonen. Han kan aldrig helt koppla av, utan vet att han kommer att bli abruten med det han håller på med och det blir som bäddat för konflikter.
  Det är också ett dilemma för oss som föräldrar att hålla reda på när han gick på toa senast och när det bör bli dags nästa gång.

  Jag kan nog säga att det som fungerat bäst i längden hemma hos oss är att bara låta det vara. När han har kissat på sig så har vi tagit av de våta kläderna och tvättat av honom, samtidigt som vi bekräftat att det är OK att kissa på sig. Ibland frågade jag honom vad det var som gjorde att han ”glömde” känna att han var kissnödig, men oftast var det uppenbart. Han var inne i någon spännande lek eller annan aktivitet och för uppslukad och koncentrerad för att även kunna hålla koll på blåsan.

  Vi upplever att vi genom att avdramatisera har avtagit honom all prestationskrav, vilket har gjort honom mer avslappnad och kontrollerad.

  Kort sagt var det vinnande konceptet för oss att sluta tjata på honom om han var kissnödig eller behövde gå på toaletten. Det var några tuffa tvätt-veckor, men sedan blev ”olyckorna” färre och färre för att nu några månader senare nästan helt ha upphört.

  Hoppas det snart blir bättre hos er också!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: