Andra gången

Andra tearpitillfället är avklarat

Den här gången sov Mini hela resan både fram och tillbaka. Och om inte annat så är det bra terapi för mig att klara av att åka in till stan och sen tillbaka och hinna hämta storebror utan att oroa ihjäl mig för att någon ska bli för hungrig eller behöva bytas på.

Jag gillar fortfarande terapeuten. Han berömmer mig mycket och samtalar så att det låter som att det han säger är något helt nytt som han kommit på bara för min skull, inte en beprövad metod för att lindra ångest.

Vi pratade om allt jag försökt hittills, och jag har ju provat det mesta som han kan erbjuda mig. Han sa att det kanske inte finns så mycket han kan hjälpa mig med, risken finns att det inte kommer att lösa sig med bara terapi. Jag väljer att tro att det är något han sa för att testa min reaktion, men det är ju sant att jag är påläst om KBT-metoder. Vi får se om det jag redan provat fungerar bättre med hans hjälp.

Annars finns ju lösningen med antidepressiv medicin och kanske traditionell terapi.

Första övningen blir den att våga tänka jobbiga tankar fullt ut, och sedan utan att värdera dem puffa iväg dem. Jag har försökt med det på egen hand, men han hjälpte mig med övningar igår, och på kvällen här hemma fungerade det väldigt bra. Jag har inte provat på något våghalsigt som att försöka minska på tablettdosen ännu, så jag vet inte hur det kommer att fungera i skarpt läge, men jag ska ta mig dit lite senare i veckan.

Annonser

6 svar to “Andra gången”

 1. Piri Says:

  Jag tror att även om man är påläst om en terapimetod så kan det vara skillnad att tillämpa den själv eller med hjälp av en terapeut. När man går i terapi så vet man ju att man ska träffa terapeuten igen det kan ju både vara en hjälp när det känns svårt och en sporre att verkligen hålla fast vid att göra övningar. Jag tycker också att det är skillnad att läsa sig till saker själv och att få dem bekräftade av någon öga mot öga.

  Och ja, det är strongt gjort att klara att åka iväg med Mini och inte oroa ihjäl dig. Heja, heja!

 2. Kristina Says:

  skönt att du gillar terapeuten! jag håller med Piri ovan, det är skillnad att försöka göra saker själv och att göra det tillsammans med en terapeut. den vägledning och stöttning man får kan vara det som gör skillnaden.

 3. lena Says:

  Terapi är en långsam process, jag har ju gått i nästan fyra år i den psykodynamiska, så jag har ännu inte provat KBT, förutom i böcker jag har läst. Men det kommer nog ta en tid innan du känner dig hjälpt, sedan behöver du ju inte stressa på med att ta bort tabletterna. Jag kan fortfarande rekommendera antidepressiva, du får ju amma med dem också.

 4. kattmamman Says:

  KBT är inte en så långsam process. Den riktar bara in sig på det aktuella problemet och går inte in på några bakomliggande orsaker. Och tanken är att man ska bli bättre på några månader. Jag tror inte att allt ska vara löst efter bara den här gången, men i fyra år kommer vi inte att hålla på.

  Eftersom jag inte är deprimerad så trodde inte min läkare att antidepressiva skulle göra så stor nytta för mig, det är därför jag inte provat det.

 5. Frida Says:

  Hejsan!
  Jag tror verkligen att du kommer att bli hjälpt. Däremot är det ju inte säkert att ”resultatet” blir precis som man trodde, eller att man når hela vägen. Men att det kommer att ge något, det är jag helt övertygad om. Ffa tror jag att bara det att du ger dig själv den möjligheten att få hjälp, eller att hjälpa dig själv är det viktigaste steget. Och det har du ju redan tagit.

 6. C Says:

  Hej! Jag har inte provat KBT, utan gick i psykoterapi i ett och ett halvt år. Det hjälpte mig massor. Jag fick prata av mig en massa som varit instängt i tjugo-trettio år och se på det med andra ögon. Och fått acceptera att vissa saker är som de är medan andra har jag förmågan att ändra på eller hantera på ett annat sätt. Jag fick inga uppdrag (som man får inom KBT??), men vi pratade ändå från gång till gång hur jag tänkte på saker och skulle kunna se på dem istället. Till slut har jag börjat fatta att jag inte kan läsa folks tankar om mig, att jag kan välja hur jag vill bli sedd etc etc.

  Detta har förmodligen inget med ditt problem att göra, men… kanske är KBT det bästa för dig. Hoppas allt går bra, oavsett.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: