10 sommarveckor

Det är dags att fylla i sommarledighet för Lill på dagis.

Vi har tagit beslutet att det är bra och utvecklande för honom att behålla sin plats trots att jag är hemma hela dagarna med lillebror. Varför känner jag mig då plötsligt som en dålig förälder om jag inte kryssar i att han ska vara hemma alla tio sommarveckor. Varför är det ok att lämna varenda dag i november, men inte i juni?

Han älskar verkligen sitt dagis. Pratar om det på helgerna, och vill aldrig gå hem när jag kommer för att hämta honom. Tio veckor är lång tid när man bara är två år och inte har ett jättelångt minne. Jag tror att det är för länge att vara borta och att han nästan skulle behöva skolas igen, men ändå känner jag att jag borde kryssa i alla tio veckor.

Annonser

11 svar to “10 sommarveckor”

 1. HB Says:

  Jag tycker att det mesta man gör som förälder på något sätt ger en dåligt samvete. Vi tänker likadant som er, tänker ha A hemma de fem veckor som vårt dagis är stängt (ersättningsdagis finns men det känns inte aktuellt alls) och ev något mer beroende på hur sommarplanerna blir. Lite oklart än så länge. Ringer dig någon dag! KRAM H

 2. tisalen Says:

  Javisst är det så…tyvärr får jag inte ha Storasyster på dagis när skolorna har lov Så är reglerna i Västerås) så hon lär få långt sommarlov vare sig hon eller vi vill…

 3. Linda Says:

  Kan ni inte lämna honom lite färre dagar de första och sista veckorna så blir det ju lite mer ledigt men ändå dagis och ha han helt hemma i mitten på sommaren, brukar ju vara runt 4-5 veckor de har stängt. Ha inte dåligt samvete för att ni inte har han ledig i 10 veckor, han trivs ju bevisligen på dagis och en fördel med sommaren är ju att det är mindre barn och de kan hitta på mera saker med den lilla barngruppen.

 4. Jessica Says:

  Får se det till sitt barn, hur de är! Vi kommer att ha vår sessa hemma hela sommaren men hon har och andra sidan väldigt lätt för att anpassa sig så jag tror inte hon kommer ha problem med att vara ledig i sommar. Vi kommer spendera tid med vänner som har barn och lekplatser och ha tid tillsammans. För som de säger på dagis, glöm inte bort att det är ni som föräldrar som uppfostrar era barn, därför tycker jag det är viktigt att när man har chans att vara ledig ihop, ta den! Kanske kan han istället vara bara ledig någon vecka, eller gå en dag i veckan för avlastning för dig också om inte kattpappan tänker ha semester?

 5. Feliciaett/Anna Says:

  Vi fick sådan blankett idag också. Sonen blev två i november och syster kom 15/1. A gillar verkligen dagis och går 15 timmar i veckan. Dessutom är det utvecklande för honom. Här är det bara 4 veckor i sommar som han skulle behöva gå på ett annat dagis och vi ska ha honom hemma just de 4 veckorna. 10 veckor är väldigt länge. Du ska inte ha dåligt samvete alls, det tänker inte jag ha!

 6. Feliciaett/Anna Says:

  Tillägg: A har både mamma och pappa hemma och vi hinner umgås ordentligt.

 7. Elin Says:

  Här får man inte ha syskon på förskola under loven alls, oavsett när på året. Så det blir hemma hela sommaren och alla andra ferier. Men för oss gör det inget. A har fina kompisar runt omkring som visserligen inte kommer vara lediga lika mycket men vi får se till att sommaren blir bra ändå. Vi bor ju vid vattnet och har pool hemma, så vi behöver inte känna att vi måste åka iväg till något bad med en liten nyföding.

 8. Jessica E Says:

  Ha inte dåligt samvete!! Vi kommer ha E hemma i 5 veckor (dagis har stängt i 3 veckor) och det är länge i hennes värld…Vi får nästa skola om henne när hon varit sjuk i en vecka…Du kan ju hämta tidigare om du vill istället.

  De som försöker ge dåligt samvete för sådant mår säkert inte så bra själva över hur de hanterade/hanterar sin barnomsorg…

 9. Piri Says:

  Jag tycker faktiskt inte ens att man ska behöva försvara sig med att ”det är utvecklande att gå på dagis”. Hur många människor har egentligen tio veckors semester? Eller ännu mer, för när barnen sedan börjar i skolan så är det ju inte bara sommarlov utan påsklove, jullov, höstlov och sportlov också. En del föräldrar sätter ju också upp 10 veckor ledigt från dagis under sommaren men har inte så mycket semester utan barnen är hos farmor/mormor eller något annat under flera av de lediga veckorna. Jag vet en familj där föräldrarna inte hade en semestervecka tillsammans under sommaren bara för att barnen skulle få vara lediga från dagis så många veckor som möjligt. Personligen skulle jag inte tycka att det vore särskilt kul eftersom jag tycker det finns ett värde i att få mer tid med min man också när vi har semester.

  Ibland känns det som att det blir en prestigegrej, det här med ledighet (oavnpå allt annat föräldrar kan lasta varandra och sig själva med). Ju mer ledigt från dagis desto bättre förälder liksom. Jag tycker man ska göra det som funkar bäst för den egna familjen.

 10. Mimmi Says:

  För många barn består den största delen av deras sociala liv av just dagiskompisarna. Skulle man själv vilja ta ett 10 veckor långt uppbrott från sitt sociala liv? Så resonerar jag.

 11. e Says:

  Och jag har omvänt dåligt samvete för att vi har sonen hemma länge i sommar. Just av det skälet att det kan bli tufft att börja igen. Och för att han mår bra av den stimulans han får på dagis. Nu blir det i alla fall så att han är hemma närmare åtta veckor och jag tror det är bra det med för det blir mycket tid tillsammans vilket det inte alltid blir annars tyvärr. Men det är väl så att man aldrig vet om man gör rätt.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: