Snoppar, snippor och baciller

I dag blev jag för första gången en aning besviken på Lills förskola. Med tanke på att han gått där i snart åtta månader måste det räknas som ett fantastiskt betyg.

Det som hände var att jag skulle sätta på honom galonbyxor, på bänken satt redan flickan C och fick på sig sina galonbyxor, och jag sa till Lill att han skulle sätta sig bredvid, varvid han deklarerade itta C nej, så där som han ofta gör bara för att testa orden och se vad han kan bestämma. Och då skrockade personalen och utbrast Nej det går ju inte för då får du tjejbaciller

Inte hela världen alltså, men ganska onödigt.

I morse pratade jag och Lill om snoppar och snippor och han försökte komma på vilka kompisar som hade det ena och vilka som hade det andra. Jag förklarade att pojkar har snopp och flickor har snippa, men den informationen gav honom ingen som helst vägledning i gissandet av vem som hade vad. Han har helt enkelt inte förstått skillnaden. Och jag tycker att det är rätt så onödigt att redan inpränta i honom att han tillhör den ena halvan och att man tydligen får baciller av den andra.

Annonser

10 svar to “Snoppar, snippor och baciller”

 1. isidor Says:

  Särskilt det där med bacillerna är riktigt onödigt.

 2. u Says:

  Åh, jag blir skitförbannad. Vi har en släktings släting som vi måste möta ibland och han säger saker som ”Äh, du är väl ingen tjej heller” till min son och min dotter ser ut som ett frågetecken. JaG HAR BERÄTTAT FÖR BARNEN ATT FÖRR I TIDEN TRODDE MAN KILLAR VAR BÄTTRE OCH ATT DEN DÄR FARBRORN ÄR GAMMALMODIG OCH DUM I HUVUDET.

 3. Tisalen Says:

  åh vad jag håller med!

 4. Nisses mamma (affgruppen) Says:

  Dom är ju så små så dom inte ser skillnad än. Här frågas det också om den och den har snopp och om N har bestämt sig för att en viss person har snopp, då kan inte jag få honom att ändra sig vilket jag tycker är lite gulligt. Men han har ingen koll alls. I den här åldern har dom nog inte det. Om ett år så…då börjar dom själva registrera om d är en tjej eller kille dom leker med. Hoppas ni mår bra allihop!

 5. AS Says:

  Ja, det är klart de kommer att registrera det själva om ett år eller nått, de är ju inte dumma och de får ju höra hela tiden hur viktigt det är från utomstående. Tycker du har helt rätt kära kattmamma och jag blir glad när jag hör om och ser Lill för jag tycker att han verkar vara så fin. Gillar ert sätt att ja vad fan det nu heter nuförtiden ”uppfostra” et barn.
  Kram.

 6. AF Says:

  Det var ju faktiskt imponerande korkat *suck*

  Sa du nått till ”dagistanten”?

  /AF

 7. Ida Says:

  Ja det var dumt! Hade blivit arg och sagt nåt om det var mitt dagis. Vi har inget uttalat genusperspektiv på barnens förskola (kommunal sådan) men jag måste ändå säga att jag är väldigt nöjd med fröknarna där.

  Min son som blir 3 snart har en två år äldre storasyster och de två leker på dagis mest med en tjej som är snart 4. Både min dotter och den andra tjejen är rätt rosa i sinnet och sonen vill så klart också så han har fått rosa-fnatt och dessutom klännings-fnatt och går gladeligen till dagis (på egen begäran) i allt från rosa klänningar till blixten mc queen tröjor.

  Jag måste erkänna att jag var lite orolig första dagen jag lämnade honom i klänning men ALLA fröknarna hade vett att tala om för honom hur fantastiskt fin han var när han glatt sprang runt och visade upp sin fina klänning och ingen har sagt något negativt alls. Puss på dagis som låter min son välja som han vill utan att tala om för honom att han borde välja annorlunda!

  Men det här med snopp och snippor är inte helt enkelt. Följande konversation utspelades hemma för ett tag sen.

  Sonen: pappa, du ha snopp som mig
  Pappan: Ja det stämmer, jag har en snopp som dig.
  Sonen: Pappa snopp, P (sonens namn) snopp, K (lillebrors namn) snopp.
  Pappan: Ja precis, vi har snoppar allihopa.
  Sonen: Mamma snippa, J (storasyster) snippa.
  Jag: Ja P du har helt rätt, vad har mormor då?
  Sonen: Nä!
  Jag: Jomen P, mormor då, har hon snopp eller snippa.
  Sonen: Nääääääääääääääää, mormor ha inte snopp inte snippa. Men moster Å hon har snopp.

  Min syster undrade om hon eller mormor dragit vinstlotten i det omdömmet :)

 8. kattmamman Says:

  Jag sa ingenting. För det första var det inte någon av dem som jobbar på Lills avdelning och för det andra så var det första gången på nästan åtta månader som de gjorde något jag inte var nöjd med…

  Det sades som ett skämt för oss vuxna, men det är klart att det inte var bra.

 9. Helle Says:

  Så enormt drulligt och onödigt av dom på förskolan…. Jag hade blivit skitförbannad… Hade apselut inte kunnat hålla tyst själv. Grrrr…

  /Helle

 10. Fibula Says:

  Väldigt onödigt men ändå bättre än det här som jag läste i nån blogg: Ett par nyblivna föräldrar besökte olika förskolor för att betsämma sig för vilken de skulle välja. På ett dagis frågade de en personal ”Hur ställer ni er till genusfrågor?” Svaret blev ”Nej, nej! Nåt sånt har vi inte här!”…………

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: